ZOEKTOCHT NAAR LEIDERSCHAP

Thomas Benedict (InContext) voert diepgaande gesprekken met hoogleraar en econoom Herman Wijffels over de ontwikkeling van leiders, de dilemma’s, inspiratie en levenslessen, maar bovenal over de visie op goed leiderschap.

Hoe gaan leiders om met de druk om het bedrijf op koers te houden, maar ook een goed voorbeeld te willen neerzetten. Veranderingen te initiëren vanuit creativiteit, initiatief, verbinding en bezieling. Wat is de ‘Plicht van de Leider’ naar het bedrijf, zichzelf en de toekomst?

Thomas Benedict, onderzoekt deze vragen tijdens een wandeltocht in Schotland. Het land van schrijver, moraalfilosoof Adam Smith, de vader van de moderne economie.

(regie: Rudolf Spoor; productie: Rob Vermaas)

1. | Reflectief vermogen

Hoe zorgt leiderschap ervoor dat de bedrijven waar wij dagelijks als consument mee werken betrouwbaar zijn en onze trots waard zijn?
“We hebben de economische groei en winst in de bedrijfsleven als motor van economische groei in onze hele manier van opereren de plek van het doel gegeven. Het middel heeft de plek van het doel ingenomen en als je dat doet, dan kom je in de pervertering terecht.” (Herman Wijffels)

2. | Het bredere perspectief van leiders

We kunnen onze welvaart alleen behouden als we bereid zijn om behoorlijk vergaand te veranderen. Leiderschap gaat over het vormgeven van de toekomst. Op basis van ideeën die relevant zijn voor die toekomst.

Leiders bevinden zich nu in het spanningsveldveld waarin technologische veranderingen van directe invloed zijn op de toekomst van onze organisaties.

“Door in angst vast te houden, creëer je eigenlijk je eigen nachtmerrie.” (Thomas Benedict)

3. | Het zal mijn tijd wel duren

Reflectieve capaciteit is een belangrijk onderdeel van goed functionerend leiderschap evenals een zekere onafhankelijkheid in het denken.

Leiderschap vraagt om bereidheid om niet de bestaande kaders als uitgangspunt te nemen. Je bent als leider verantwoordelijk voor hoe het is, maar je bent ook als leider verantwoordelijk voor hoe het nog beter kan.

“Eén van de vragen die ik in de loop van de tijd ook mezelf heb leren stellen, is: doe ik nu iets uit angst of doe ik het uit liefde?” Herman Wijffels

4. | Belofte en opdracht

Wat zou een leider in zijn zoektocht moeten doen?

Het luisteren naar de eigen stem. Het zoeken van de context waarbinnen je ook het gevoel hebt dat je gelukkig kan zijn, je authenticiteit bewaren, je vrije denken handhaven en daarnaar kiezen.

En toch soms ook stevig staan voor waar je in gelooft. En ook de moed hebben om dat tegen de heersende stroom in te kunnen doen, als het nodig is.

“….bij de Wereldbank en daar was dus eigenlijk de keuze die ik moest maken – ook voor mezelf – ga ik hier de Poulain van meneer Bush en meneer Cheney te lijf binnen die Wereldbank? Dat was nogal een stevige keuze die ik moest maken en een tamelijk solitair gevecht wat ik moest aangaan. Toen heb ik de keus gemaakt: dat doe ik maar” (Herman Wijffels)

5. | Angst of liefde

Reflectieve capaciteit is een belangrijk onderdeel van goed functionerend leiderschap evenals een zekere onafhankelijkheid in het denken.

Leiderschap vraagt om bereidheid om niet de bestaande kaders als uitgangspunt te nemen. Je bent als leider verantwoordelijk voor hoe het is, maar je bent ook als leider verantwoordelijk voor hoe het nog beter kan.

“Eén van de vragen die ik in de loop van de tijd ook mezelf heb leren stellen, is: doe ik nu iets uit angst of doe ik het uit liefde?” (Herman Wijffels)

Wil je ook in gesprek over jouw leiderschap?

Directeur en oprichter van InContext Consultancy Group

Contact:
Thomas Benedict

Mail mij via:
info@incontext.nl

Telefoon:
+31 35 628 68 48