Gedragsverandering, moeilijk ?

Je hebt een inspirerende workshop gevolgd, een boek over communicatietechnieken gelezen of een onvergetelijk inzicht gekregen door middel van een business game. En je neemt jezelf voor: vanaf nu ga ik dit heel anders doen.  Ze leefden nog lang en gelukkig… not.

Meer dan de som der delen

Goede voornemens is één, een blijvend resultaat is helaas iets heel anders. De reden hiervoor is even simpel als complex: als individu heb je niet alles in huis om een verandering binnen een organisatie te realiseren. Jij bent als individu onderdeel van een groter, complexer geheel waar elementen onderling met elkaar verbonden zijn. Deze kun je niet los van elkaar zien.

Dat werkt zo: als jij besluit je gedrag te veranderen, dan heeft dat een effect op het systeem. Als je binnen jouw organisatie bijvoorbeeld van de ene op de andere dag je grenzen aangeeft omdat je balans wilt creëren in je privéleven, dan gaan je collega’s daar iets van merken. De natuurlijke neiging van een systeem is het zo snel mogelijk weer in balans zijn. Dat betekent dat de omgeving er alles aan gaat doen om je ‘terug in het gareel’ te krijgen. Grote kans dat jouw collega’s het op zijn zachtst gezegd vreemd vinden dat jij ineens een 9-tot-5 mentaliteit predikt, terwijl je gister nog zonder problemen wilde overwerken. En zich hardop afvragen waarom dat zo is. En of je anders vanavond tóch nog even naar iets kan kijken……

 

 

Communicatie Leiderschap Verandermanagement

Werk samen

In je eentje krijg je dus lastig dingen gedaan, het is noodzakelijk om samen te werken. Ga daarom in gesprek met je collega’s om te delen wat jouw wensen zijn en bespreek hoe zij hierover denken. Schuw daarbij niet de ijsberg: juist datgene wat onzichtbaar is, kan sterk van invloed zijn op gedrag. Jouw eigen gedrag, maar zeker ook dat van je collega’s. Denk aan aannames, beelden, (belemmerende) overtuigingen of ingesleten gedragspatronen.

Het vraagt moed en lef om dit soort gesprekken aan te gaan. Houd er rekening mee dat weerstand of oud zeer op de loer liggen. Gaat het om structurele zaken die van invloed zijn op de sfeer, de samenwerking of de resultaten van jouw team? Schroom dan niet om begeleiding te vragen van een professional.

Het systeem zal altijd terug naar het oude ‘normaal’ willen

Just do it!

Is de gewenste situatie helder? En zijn afspraken gemaakt? Dan is het tijd voor actie. Ook hier liggen weer wat valkuilen op de loer. Het is hard werken om nieuwe gebruiken in te slijten. Men zegt niet voor niks: “old habits die hard”. Gun jezelf en anderen de tijd en ruimte om met de verandering aan de slag te gaan.

Je kunt veel doen om het succes van je verandering te vergroten. Wees niet bang om te experimenteren, soms lijkt iets een goed idee en blijkt het in de praktijk minder goed te werken. Vraag een collega om je feedback te geven of bespreek het met je baas. Alles om de verandering de grootste kans van slagen te geven.

Zoals eerder gezegd zal het systeem aan je trekken om terug te gaan naar ‘normaal’. Houd er rekening mee dat het soms lastig is. Want ook je hersenen zijn getraind om op de automatische piloot terug naar de bekende weg te willen. Merk je dat zoiets gebeurt? Goed dat je het herkent, lach er ook soms maar om, deel je ervaringen met anderen én vier vooral ook de successen als dingen wel goed gaan!

Uiteindelijk hoeft gedragsverandering dus niet zo lastig te zijn. Vooral het volhouden is de uitdaging…

Veelgelezen blogs