CULTUURVERANDERING

De uitkomst van cultuur

Onze visie op cultuur is dat het heel veel dingen kan omvatten; mythes, legendes en verhalen binnen de organisatie. Uiteindelijk komt het neer op dat wat je ziet in de dagelijkse praktijk, het gedrag dat mensen vertonen en de beslissingen die ze nemen. Dat is de uitkomst van de cultuur.

Factoren die van invloed zijn op de cultuur

Er zijn vier factoren of groepen van factoren die daaraan bijdragen:

De mogelijkheden van medewerkers

Zijn ze in staat het gedrag te laten zien dat je wilt dat je laten zien. Hebben ze de kennis en vaardigheden om überhaupt het werk op de door jou gewenste manier te kunnen doen?

01

De rolopvatting van medewerkers

Wat beschouwen ze als hun rol en taak in het geheel?

02

De interactie tussen mensen en tussen teams

Systemen, beelden en patronen die teams onderling hebben. Is er wantrouwen of vertrouwen, hoe kijken medewerkers en teams naar elkaar? Het één beïnvloedt het ander. Hierdoor ontstaan patronen en beelden die bepalend kunnen zijn voor de houding van medewerkers ten opzichte van het bedrijf en het gedrag dat ze vertonen. Iets wat moeilijk te veranderen is.

03

De context

Er zijn verschillende context factoren om medewerkers en een team heen die de cultuur beïnvloeden zoals de strategie, het leiderschap, de inrichting van de fysieke werkplek, manieren van belonen, interne communicatie, systemen, processen en mogelijkheden voor ontwikkeling.

02

De eerste 2 factoren hebben betrekking op de medewerkers, de derde factor draait om de onderlinge verhoudingen en de vierde focust op alle randvoorwaarden. Het zijn allemaal grote knoppen waar je aan kunt draaien. Dat betekent dat het veranderen van een cultuur nooit iets is van de korte termijn, maar altijd iets van de lange termijn waar je consistent in moet zijn. Je kunt het niet inkopen, het moet echt gebeuren in de organisatie zelf, met de leiders als dragers er van.

Leiders dienen voorbeelden en storytellers te zijn, continue beïnvloeders van de cultuur. Het is essentieel dat de cultuurverandering wordt gedragen en geleefd door leiders. Als dat zo is dan kunnen wij als bureau een waardevolle bijdrage leveren door tools te bouwen, mensen te helpen en te coachen. Een cultuurverandering start met leiders die het zo graag willen dat ze hun eigen gedrag, communicatie en reflectie tegen het licht houden.

“Het veranderen van een organisatiecultuur is altijd iets voor de lange termijn waarbij een  consistente aanpak noodzakelijk is.”

Thomas Benedict – Directeur en oprichter InContext

Wil je vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden voor
jouw organisatie?

Directeur en oprichter van InContext Consultancy Group

Contact:
Thomas Benedict 

Mail mij via:
info@incontext.nl

Telefoon:
+31 35 628 68 48